De meeste kinderen zijn vandaag weer voor het eerst na een lange tijd naar school, het kinderdagverblijf of de gastouder gegaan. Ondanks dat ze dat erg gemist hebben en het online les krijgen veel moeite kostte, was het thuis wel fijn. Voor sommige gezinnen is het de afgelopen tijd hard werken geweest. Les geven, creatief bezig zijn en de gevraagde aandacht geven in combinatie met thuiswerken zijn geen ideale leer- en leefomstandigheden. Ook ouders die geen baan hebben, kregen ineens een andere rol. De rol van ouder of onderwijzer is normaal los van elkaar en opeens ben je beiden. Alsof ouder zijn niet al genoeg met zich meebrengt. Voor sommige ouders zal het nu als opluchting voelen, de kinderen weer naar school, het kinderdagverblijf of naar de gastouder, terug naar het gezinsleven zoals het zou moeten horen. Natuurlijk nog wel met de nodige aanpassingen. Thuis werken zal nog steeds door gaan. Maar doordat de kinderen zich weer kunnen focussen op school, kun jij als ouder je weer focussen op werk of het huishouden. Dit gevoel mag er zijn en is goed om over te praten.
Dat de kinderen weer uit huis gaan en met hun vriendjes kunnen spelen, neemt niet weg dat het een enorme verandering is. Regelmaat en structuur aanbrengen in de dag. Niet meer de hele dag in pyjama als hij dat zou willen en les krijgen aan zijn schooltafel en niet gezellig met papa, mama, broer of zus in de buurt. Dit brengt veel emotie met zich mee. Emoties die wij als ouders misschien niet direct zien of begrijpen maar die er wel zijn. Praat over de dag, vraag niet naar wat er op school gebeurd is maar laat je kind er over tekenen. Kinderen kunnen met tekenen vaak emoties kwijt dat ze niet direct onder woorden kunnen brengen. Benoem naar je kind dat het fijn was dat hij naar school was maar je het des te gezelliger vindt om elkaar weer te zien.
Door de verandering kan het zijn dat je kind misschien minder eetlust heeft. Laat het er zijn. Ook het in slaap komen zal voor sommige kinderen moeilijk zijn. Zoveel indrukken gekregen op school, het kinderdagverblijf of de gastouder. Ineens weer in een volle klas, kinderen met ieder een eigen verhaal van de afgelopen weken, een onderwijzer die je voor je gevoel ineens weer in de gaten houdt.
Geniet na schooltijd lekker van de sneeuw nu het kan. Zelfs met sneeuw kun je de schooldag verwerken. Teken met bijvoorbeeld een stok in de sneeuw. Voelt je kind frustratie, houd een sneeuwballengevecht. Op een leuke manier raakt je kind de frustraties kwijt en wordt het omgetoverd in plezier.
Beleef en geniet, koester en heb lief!
*GOB De Levensboom schrijft in dit blog over de hij-vorm als het om een kind gaat, dit kan ook om een zij gaan.