Zonnebrand

Zonnebrand

Nu de zon weer fel schijnt zal je weer lekker aan het smeren zijn met zonnebrand. Maar wat weet je hier nu over en hoe gebruik je het? Ik heb dit voor je uitgezocht! Wellicht heb je er iets aan, misschien weet je veel al of zitten er nieuwe weetjes tussen. Geniet van het mooie weer, maar bescherm jezelf goed!

Er zijn verschillende beschermingsmiddelen tegen de zon. Zo is er een zonnebrand olie te koop, deze heeft vaak maar een lage beschermingsfactor. Dit product is niet aan te raden voor mensen met een lichte huid of voor kinderen. Zonnebrandcrème, een vettig smeersel met verschillende beschermingsfactor. En zonnebrandmelk, is een wat vloeibaar smeersel dat snel intrekt met vergelijkbare factor als de zonnebrandcrème. Je kunt ook met kleding je beschermen tegen de zon, maar dit heeft een lage beschermingswaarde. Daar zal ik later in dit bericht op terug komen.

Wat ik allereerst wil benoemen is dat het niet uitmaakt welk merk zonnebrand je gebruikt. Factor 30 is voor ieder merk factor 30. Dus of je nu zonnebrand van een groot merk gebruikt of zonnebrand van een B-merk. De factor zal hierbij geen verschil maken. Wat wél verschilt per merk is hoe smeerbaar het is, of het een witte laag achter laat, of het snel intrekt, de geur, de ingrediënten en natuurlijk de prijs!

Wist je dat je zonnebrand eigenlijk niet helemaal moet insmeren. Als je bijvoorbeeld een factor 30 zonnebrand insmeert, zover dat de witte laag weg gesmeerd is, halveer je hiermee de factor, dus ben je eigenlijk beschermd met factor 15. Nu is natuurlijk een witte laag over je huid niet het mooiste en zal dit plakkerig zijn, toch is het belangrijk dat je het laat zitten en niet weg smeert.

Die factor, wat wordt daar nu eigenlijk mee bedoeld? De factor geeft de duur aan dat je beschermd bent tegen de zon, maal 10 minuten. Het wordt weergegeven als SPF, Sun Protection Factor. Dit is een richtlijn, dus vaker smeren is zeker aan te raden. Het is goed om je eigen huid te kennen, welke bescherming is voor jou het beste?

Het merk heeft niets te maken met de werking!

Voor kinderen is er een speciale zonnebrand op de markt, maar is dit wel echt nodig en een verschil met de normale zonnebrand? Er is niet echt een verschil. Wat je wel vaak ziet is dat de zonnebrand voor kinderen op mineraalbasis is en dus lichter is voor de huid. Maar heeft jouw kind dit nodig? Of is je kind niet gevoelig aangelegd voor smeersels?

Hoe vaak je zonnebrand moet smeren is afhankelijk van de omstandigheden. Zweet je veel of ga je na het insmeren zwemmen? Dan is het belangrijk om vaker te smeren. Ook al staat op de verpakking van de zonnebrand dat het waterproof is, wordt er geadviseerd vaker te smeren. Je kunt niet teveel beschermen tegen zonverbranding.

Wist je dat je zelfs in de schaduw je moet insmeren? Ook in de schaduw wordt je huid blootgesteld aan de Uv-straling en heb je dus bescherming nodig. Het dragen van witte kleding is ook bescherming, maar dit is vergelijkbaar met factor 10. Dus biedt geen voldoende bescherming in de felle zon.

Zonnebrand is beperkt houdbaar, maar waarom? Na het openen van de fles of blootstellen aan hoge temperaturen, verliest de factor in de zonnebrand zijn kracht en verminderd de beschermingswaarde van de SPF. Bewaar dus zonnebrand niet te lang en laat het niet in de zon of warme auto liggen. Het beste is om zonnebrand in de schaduw te bewaren of binnen in huis op kamertempratuur. Je kunt aan je product merken dat het niet meer goed is als de structuur of geur anders is dan bij het openen.

Conclusie over de zonnebrand is dat het niet uitmaakt welk merk zonnebrand je gebruikt, dat het merk bepalend is voor de prijs en de smeerbaarheid. Onthoud hieruit ook dat je de zonnebrand niet helemaal weg moet smeren, behoud de factor die je smeert zoveel mogelijk door het enkel uit te wrijven en niet in te wrijven.

Ik wens je een fijne zomer!